Tips over het gebruik en houdbaarheid van (Manuka) honing

Houdbaarheidsdatum op de honing, zin of onzin? 

 

Met regelmaat krijg ik van klanten de vraag hoe lang (Manuka) honing houdbaar is. Is de honing bedorven wanneer het korrelig of donkerder wordt en hoe kun je honing het best bewaren? In dit blog besteed ik aandacht aan de houdbaarheid en het bewaren van alle soorten honing.

Honing in graftombes en grafkamers

honing in de oudheidIn oude Egyptische graftombes hebben archeologen ruim 2000 jaar oude honing aangetroffen, deze honing was nog in goede staat! Onlangs las ik nog een verhaal over Georgische archeologen die honing aantroffen in een grafkamer van een rijke Georgische dame die ongeveer 5500 jaar geleden werd begraven. Wat is het geheim van honing, waardoor kan zij zolang goed blijven?

 

Wettelijk voorschrift houdbaar tot

Zoals bij alle voedingsmiddelen moet er ook op de honing een houdbaarheidsdatum worden aangegeven. De wettelijke houdbaarheidsdatum van honing is gesteld op 2 jaar. Dit betekent dus niet dat de honing daarna in kwaliteit achteruit is gegaan of niet meer eetbaar is. Pure honing bederft niet wanneer zij op een goede manier bewaard wordt.

De samenstelling van honing

Pure honing bevat een hoge concentratie suiker en weinig vocht. Deze samenstelling maakt dat het voor bacteriën en schimmels een slechte omgeving is om in te kunnen overleven. Daarnaast heeft honing de eigenschap om vocht te onttrekken uit de omgeving en haalt dus ook het vocht uit de bacteriën en schimmels. Hierdoor hebben bacteriën en schimmels geen kans om te overleven in de honing.

wat is versuikerde honing? 

Het versuikeren of kristalliseren, ook wel ‘vast worden’van de honing van de honing is een natuurlijk proces. Licht versnelt het kristallisatieproces. De honing wordt vaster en soms korreliger, is niet meer doorzichtig en vloeibaar. De tijdsperiode waarin dat gebeurt is per honingsoort verschillend.

De smaak van de honing

Hoewel pure honing bij juiste bewaring altijd goed blijft, kan de smaak in de loop van de jaren wel enigszins veranderen en iets minder worden. De gezonde eigenschappen van de honing zijn echter niet verminderd of verloren gegaan.

Hoe maak je de honing weer vloeibaar?

lepel met honing

Honing ‘het vloeibaar goud’

Het is eenvoudig om de honing weer vloeibaar te maken. Zet de honingpot zonder deksel in een pan met warm (au bain-marie), maar niet kokend water. Hierdoor wordt de honing gelijkmatig opgewarmd. (Warm de honing nooit in de magnetron op, aangezien de honing dan oververhit raakt.) Laat de honing een paar minuten in het warme  staan totdat het weer vloeibaar wordt. Zorg ervoor dat honing niet te warm wordt, bij een te hoge verhitting worden er vele goede enzymen in de honing vernietigd! Laat de honing nooit warmer worden dan 40 graden.

Hoe bewaar je honing op een juiste manier?

Het is van belang dat je honing op de juiste manier bewaart. Zorg ervoor dat de deksel altijd de honingpot goed afsluit. Honing onttrekt vocht vanuit de omgeving. Hierdoor verandert de verhouding van suikers en vocht in de honing. Zet de honing het liefst op een donkere en droge plaats, zoals een kelder of voorraadkast. (niet in de koelkast)

Bevat deze blog interessante informatie? Ik nodig je uit om hierop te reageren en te delen.

Advertisements

1 thought on “Tips over het gebruik en houdbaarheid van (Manuka) honing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s